Eendaagse cursus veiligheidstraining vorkheftruck

Deze veiligheidstraining is bedoeld voor bedieners van gemotoriseerde hijs- of heftransport voertuigen. De bediener moet 16 jaar of ouder zijn, over een redelijke mate van bedieningsvaardigheid beschikken en veiligheidsschoenen (klasse S3) dragen.

Van de cursist wordt verwacht dat deze de Nederlandse taal in woord en geschrift beheerst. Extra begeleiding is mogelijk (indien vooraf aangegeven) bij problemen met de Nederlandse taalvaardigheid, of bijvoorbeeld in het geval van faalangst of onzekerheid.
De veiligheidstraining bestaat uit twee dagdelen. In de ochtend het theoriegedeelte, waarbij o.a. de regelgeving, veiligheidsaspecten, arbeidsomstandigheden en de werking van,- en het (veilig en efficiënt ) werken met diverse heftrucks aan bod komen.  Het theoriegedeelte wordt afgesloten met een meerkeuze examen.

Na de lunch volgt in de middag het praktijkgedeelte. Bij het praktijkgedeelte maken de cursisten gebruik van zowel verbrandingstrucks als ook elektrische heftrucks. Het praktijkgedeelte wordt beoordeeld door de instructeur.

Wanneer de chauffeurs een voldoende behalen voor zowel het theoretische als het praktische deel van de training, ontvangen zij het Veiligheidscertificaat Vorkheftruckchauffeur met het bijbehorende veiligheidspasje.

Naast deze cursus is er ook de mogelijkheid van een uitgebreide basiscursus voor werknemers die totaal geen bedieningsvaardigheden hebben betreffende het gebruik van een vorkheftruck, of een herhalingscursus van 1 dagdeel theorie + schriftelijk examen voor werknemers die de basiscursus ± vijf jaar geleden met goed gevolg hebben behaald en beschikken over voldoende actuele praktijkervaring.